HomeBrand UpdatesSAP’S newest office is more open, healthy, sustainable

SAP’S newest office is more open, healthy, sustainable

SAP Labs India’s newest facility in Bangalore, completed mid last year, is a very open office, and has a biophilic design – with lots of natural light, greenery and water. Located in the tech bed of Whitefield in Bengaluru, the campus is designed to capture the spirit of Bangalore via green spaces. The design intent was to achieve a high tech, informal working  environment within a garden setting.

The architecture is based on traditional Indian large dwellings focused on a shared courtyard that brings everyone together. The office is designed around three primary courtyards. Themes from Goa are represented in one courtyard, those from Kerala in another, and from Rajasthan in the third. Other Indian cultural themes are represented on the upper floors.

RSP, who has been associated with SAP for long, has done the master planning, building design, landscaping, etc.

The desks are height-adjustable, and there’s lots of lounge furniture. Almost every desk has a view to greenery outside the building.

The design intent of the outdoor cafeteria’s is to be an integral part of the campus landscape. The stepping down series of sheltered terraces and low rise buildings form the seating areas and the serveries respectively. Use of multiple levels, light weight fabric shelter units and rough local stone on the low walls and flooring integrates the cafeteria within the landscape. Numerous water bodies, fountains and planters are interspersed all over within the cafeteria further blurring the edges.

The ample natural ventilation, the dampened sound levels and the porous, landscaped environment has made this venue a great success with the users.

The design intent, judicious selection of materials and engineering services, extensive use of indigenous softscape ensures that the building sets the highest standards in energy conservation.

The user friendly work environment with narrow floor plates maximises natural sunlight and external views. The complete campus cafeteria is naturally ventilated. Proportion of solid surfaces to vision glazing surfaces, high performance double glazing systems, use of solar shading devises and overdeck insulation ensures minimum temperature gains for the building envelope.

Installation of high end ACMV systems and BMS regulated fresh air economy cycles, BMS zonal control along with low power consuming electrical fittings and systems and the use of solar power systems ensure further reductions in power consumption. Back up power diesel generators are fitted with high end scrubber systems to ensure that regulatory pollution norms are significantly surpassed.

All flushing systems are sensor based to optimise water consumption. All grey water produced within the campus is suitably treated and recycled for use. All storm water is harvested, treated and stored for reuse and the surplus storm water is channelized back into the ground using subterranean ground water recharging.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news from Sawdust

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

reports

moves

tenders

latest news