HomeDo You Know?What makes the interiors of this restaurant so unique?

What makes the interiors of this restaurant so unique?

It took nearly 6 months in 2018 to complete the renovation of Koller + Koller am Waagplatz at Salzburg in Austria. But when completed it became  the much cherished project at the award events winning several popular international awards. What made the interiors of this restaurant designed by BEHF so unique?

The listed Koller + Koller am Waagplatz restaurant is one of the Salzburg’s most historic buildings and restaurants, while also representing an important social and cultural facility for the city. This had put special responsibility on the shoulders of architect, BEHF who had to give it a refreshing and contemporary update, while at the same time highlight the historic characteristics of the city’s iconic building from the 12th century.

BEHF’s design concept for Koller + Koller am Waagplatz is characterised by a variety of materials and a lively, skilled craftsmanship from Salzburg, Styria and Lower Austria, incorporating metalworks and the use of high quality marble varieties and refined wooden components in traditional ways.

The entire vaulted ceiling of the ground floor is covered with brass mosaic tiles which adds to the uniqueness of the restaurant. In order to protect the existing baroque ceiling, the new mosaic ceiling has been installed on a light substructure. The structure is designed in such a way that it optimises the acoustic qualities of the space. Designed by Barcelona-based graphic artist Cristina Spano, the company logo, featuring a vixen and a rooster dancing together, has been randomly distributed on mosaic tiles. It adds the finishing touch to the unique ambience of the place.

The walls of the restaurant are covered by continuous wood veneer, which extends up from the dark walnut wood veneer to the tinted mirror glass and lighter oak veneer, fitting under the peak of the vaulted ceiling. This transition is marked by backlit glass bottles placed to add a touch of playfulness to the space. Depending on the colour of the glass or the contents of the bottle, the light always appears different.

An existing floor made of Adnet marble has been carefully renovated and preserved. In the main dining room, it is completed by a sophisticated yet playful marble-terrazzo flooring in the same colour, with a distinctive, elegant patterning.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news from Sawdust

reports

moves

tenders

latest news