HomeDo You Know?Why did the architects use dynamic blocks in this façade?

Why did the architects use dynamic blocks in this façade?

“Revolving Bricks Serai” is a dynamic office building of Consulting Engineers of Ayran Pajouhan Pars in Arak, a city largely known as the industrial capital of Iran designed by Farhad Mirzaie and the firm A.P.P. Architects & Associates. Uniqueness of this project is the use of dynamic bricks in its façade. The individual blocks, which have ends painted in turquoise and azure, are arranged according to parametric design. Do you know why the architect used dynamic blocks in the façade?

The design of the façade is influenced by the location of the office building which is situated in an area that is full of residential buildings. The placement of an office building next to the residential building creates an unlikely mentality for residential neighbours due to large number of office visitors as well as the aristocracy from the upper floors to residential buildings.

Accordingly, it was necessary to design the building in such a way that it wouldn’t curtail the privacy and confidentiality of the neighbours. At the same time, the architect had to ensure that the office had enough natural light and sufficiently opened up. But due to the elongation of the natural light site, only the East and West were provided, which was not a good light. Therefore, the view should be such that we can use the disturbing light of the East and the West more desirable.

To overcome these issues the architect decided to opt for the use of a brick grid as it can preserve the values of traditional architecture using parametric geometry while innovating. Parametric geometry of the facade of the building as well as the use of turquoise and azure colors at the beginning and the end of the bricks have made the facade of the building indifferent to the people passing through it and, while moving from the north to the south, faces various shapes.

The dynamic quality within the project has been achieved through the flexible design of outer shells for controlling light and visibility, and external to the location of the audience has created a variety of forms on the northern facade of the building that forms both inside and outside the project and it transforms it into a platform for contacting the city and the building.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news from Sawdust

reports

moves

tenders

latest news