This bamboo pavilion leads to infinity!

This bamboo pavilion leads to infinity!

0
Comments Off on This bamboo pavilion leads to infinity!

This bamboo pavilion leads to infinity2-min

This bamboo pavilion leads to infinity2-min
Picture 1 of 1

The site is located on two adjacent mismatched land parcels. In each of these parcels the architect drew one large circle; these two circles came together determining the large contour for the building while still preserving the surrounding bamboo forest and trees. Within this new boundary the architect sought to maximize the continuity, horizontality and ductility of the space

Aerial view of Archi-union’s bamboo pavilion, In Bamboo, in china looks like a giant infinity symbol. This shape also signifies the relationships of inside & outside, bamboo & tile and new & old in the design.

The project, In Bamboo, is a rural construction project which the Archi-union did in Daoming Town, Sichuan Province at the beginning of 2017. Daoming Town is well known for its enduring tradition of bamboo-weaving. In Daoming, the practice of weaving is more than a rural industry, it is an integral part of the way families in the town spend time together and how neighbours visit each other. The traditional Daoming Bamboo-Weaving craft is a living cultural heritage with much in store to offer contemporary ways of living and making.

The project is a multi-functional rural community cultural center with provisions for exhibitions, hosting conferences, community gathering, as well as dining and recreation. It integrates the site with the surrounding villages and with the natural ecology. The project also explores the interaction of the city with new rural construction. It practices the integration of new construction technology with local craft. The project integrates traditional construction techniques with prefabricated industrialization.

The gestural interweaving roof is a construction of many prefabricated parts delivered to the site ready for quick assembly. The Mobius-shaped roof is supported by a 70% light prefabricated steel frame and finished with traditional ceramic tiles. The high efficiency afforded by pre-fabricating components made the 52-day construction period of this complex geometry possible.

The pavilion is designed like that to suit the project location also. The site is located on two adjacent mismatched land parcels. In each of these parcels the architect drew one large circle; these two circles came together determining the large contour for the building while still preserving the surrounding bamboo forest and trees. Within this new boundary the architect sought to maximize the continuity, horizontality and ductility of the space. The floating roof provides the widest possible view of the pristine natural vista outside. At its best, the visitor is left with a sense of merging with nature itself.

The distance from the road to the building does not exceed 20 meters. With this constraint, the question of how to prolong the process of experience and delay the fulfilment of expectations became important. S-shape geometry is uncommon in Chinese Garden design, but in In Bamboo the S-shaped road leading up to the building and the S-shaped roof create a strong vocabulary found echoed in one another. This geometry vocabulary imparts a mood felt throughout the project. The building’s pinwheel spatial organization, found on the exterior and interior of the building, doubles the length of the distance travelled and lengthens the experience, slowing the movement of the visitors as they pass through the spaces.

(Source: Archi-union)