HomeProjectsGalleryAmaltas, Vadodara, Gujarat; SquareWorks

Amaltas, Vadodara, Gujarat; SquareWorks

Amaltas’ (a regional name for Cassia Fistula), as a rural residential retreat, particularly addresses distinct spatial domesticity by facilitating the requirements of its singular inhabitant i.e. the client herself, as opposed to the typicality of any residential space accommodating a multi-member family household. As a whole, this countryside house functions in accord with the surrounding invitatory landscape, interspersed courtyards, apertures for indirect daylighting and syncretic accents of inherited, artisanal and natural entities. Owing to its site-specific presence, the villa encompasses about 900-sq.m of area, across a 7,000-sq.m plot, on the outskirts of Vadodara City, India.

It is in the emergence of an ever-changing inter-subjectivity between any residential spatiality and its inhabitant/s, that the dynamics of domesticity evolves. This further leads to unfolding an array of conscious design determinants, which are flexible enough to accommodate temporal variances whilst still asserting coherency and user-oriented peculiarity. For an atypical single-user household like Amaltas, the design considerations including but not limited to the assimilation of functionality and aesthetics, extended beyond the conventional schematics of a space that usually resonates interdependency and familial convergence. The resultant spatiality, thus incorporates four disparate zones, interlinked and contiguous alongside multiaxial circulatory connections. The essence of each zone differs distinctly by varying the degree of transparency, scale, natural light, privacy, and layering. This approach also enunciates transitional experiences, transforming the user’s movement into a sequential yet seamless phenomenon.

As for the rural site for this residence, it came with a lush expanse of pre-existent mature trees with some sporadically grown climbers and thickets. Diagrammatically, the design evinces a dispersal from the formal center, with open, semi-open and closed spaces, structured through a series of courtyards which not only moderate the openness of each space but also enable natural ventilation and day-lighting. The volumes and voids formed as a resultant of the superimposition of the tilting grids are marked by the prominence of broad brick walls.

The intent to disseminate the unconventionality of domesticity for this case, propelled the design to establish autonomous functionality, critically to a residential brief. This, in turn, was addressed by dispersing discrete services and circulation for each spatial cluster; be it for the user’s private domain or the residing guests’ wing or rather public areas in the core which can host frequent client meetings and social gatherings. While coping with the fluctuating subtropical climatic indicators for a residence of this scale, considerations for passive solar techniques included the clever use of layering wide verandas and service buffers. Thoughtful incorporation of thick load-bearing brick masonry and RC frame structure together allows the plan to deepen and achieve the desired hierarchical succession.

Plan_for_submission_Legend

Section_elevation_for_submission

Site_Plan_for_submission_green_hatch

Amaltas rendered an opportunity to explore the objectivity of specific concerns for both, research and design, that SquareWorks as a practice, concentrates upon. As rudimentary the idea of domesticity may seem, its predominant impact on spatial configurations, possesses immense discursive potential. Whereby, a rural residence such as Amaltas, serves as an open-ended enterprise to reflect and substantiate the comprehensive reciprocity shared by domesticity and residential spaces.

fact sheet

  • project: Amaltas
  • location: Vadodara, Gujarat
  • design development: 2015 October – 2016 October
  • construction period: 2016 November-2019 March
  • architects/designers: SquareWorks LLP
  • design team: Katsushi Goto, Khushboo Vyas
  • collaborators: Apartment
  • contractors: Manishi Bhatt and Associates
  • plot size: 7,062-sq.m
  • built-up area: 890-sq.m
  • structural consultants: Dr. M K Maroliya
  • electrical consultants: J. P. Electrical
  • plumbing and sanitation consultants: Vraj Sanitation
  • photographs: Fabien Charuau

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news from Sawdust

reports

moves

tenders

latest news