‘Facade with an Edge’ – Ketan Sheth

‘Facade with an Edge’ – Ketan Sheth

0
Comments Off on ‘Facade with an Edge’ – Ketan Sheth

‘Our challenge was to convert the warehouse look of the structure and give it a commercial look’, says Ketan Sheth, Founder, Managing Director & Principal Designer – Goldmine Project Consultant Pvt. Ltd. on his ongoing project Departmental Stores, Extended Suburbs of Mumbai-Vasai

Day view-min

Day view-min
Picture 1 of 2

Day view - The elevation feature of the two slanting bands clad in wood finish ACP, which merged at the south east corner helped in breaking the regular box façade lending it a modern commercial look

The client‘s brief stated that he wanted the structure to be planned in such a way that the premises would be well lit and ventilated naturally without having to resort to mechanical means like air-conditioning.

The Departmental store – an ongoing project to be completed shortly is a fabricated steel structure with a sloping metal sheet roof of ground plus one storey with a built-up area of approx. 10,000.00-sq.ft and is located in the interior area of one of the extended suburbs of Mumbai.

Planning was done such that its entry and exit were segregated and the layout itself established a smooth circulation pattern of the customers’ movement within the store. The passage leading to the entrance was enhanced with a well-lit paved pathway in granite. The walls at south and east had 8′-0” high fixed glazed windows along their entire length for natural light and the 3′-0” high glazed louvered windows above them provided natural ventilation and also allowed natural light inside the stores. The north end wall was provided with glazed sliding windows which helped in cross ventilation. The turbo vents and transparent polycarbonate sheets at regular intervals in the roof helped in the light and ventilation at the upper floor level.

The client had specified that he would like a façade which was upscale yet not too modern to scare away his regular customers, a major percentage of whom belonged to the middle class. For the façade treatment, the designers had to create a design which would break the monotony and the common look of the structure with its sloping metal sheet roof.

The elevation feature of the two slanting bands clad in wood finish ACP, which merged at the south east corner helped in breaking the regular box façade and lent it a modern commercial look. The south east corner created thus, enhanced the look of the structure. The placement of the signage above, at the southeast corner has made it visible from a long distance and has become a highlight of the structure and has helped in catching the attention of the general public, thus increasing the footfalls of the store.

fact sheet

  • project:  Departmental Stores
  • location:  Extended Suburbs of Mumbai-Vasai
  • principal architect / consultant designer:  Goldmine Project Consultant Pvt. Ltd.
  • built -up area:  10,000 Sq.ft. Approx.
  • site area:  7,965 Sq.ft. Approx.
  • design team:  Goldmine Project Consultant Pvt. Ltd.
  • architectural glass:  ST.GOBAIN GLASS
  • paints:  ESDEE PAINTS
  • roofing:  Tata blue sky, Dr. FIXIT new coat cool thermal coating at roof, HILTI-CLAMPS
  • tiles/paving:  RAK -Vitrified tile flooring / flame finished Shera grey and Sadarali grey GRANITE for paving
  • lighting:  HYBEC
  • façade cladding:  4MANN ACP cladding