Matchbox – Contemporary  Office  Space, Yiduan Shanghai  Interior  Design

Matchbox – Contemporary  Office  Space, Yiduan Shanghai  Interior  Design

0
Comments Off on Matchbox – Contemporary  Office  Space, Yiduan Shanghai  Interior  Design

‘In BOX100, Nanchang, Jiangxi, China, we  used  the  seemingly  ordinary  “matchbox”  as  the  key  word  in  the  design  of  architecture  and  space,  and  conducted  a  pioneer experiment  of  breaking  the  fixed  office  order  for  modern  people  who  are  lack  of  concentration  under  the  fast  pace and  high  strength’ says Xu  Xujun, Founder, Yiduan  Shanghai Interior Design.

1-min

1-min
Picture 1 of 10

photographs: Zhang  Quan  

BOX100  is  located  on  the  top  floor  of  a  single  three-story  office  building.  Yiduan Shanghai  Interior  Design  used  the  seemingly  ordinary  “matchbox”  as  the  key  word  in  the  design  of  architecture  and  space,  and  conducted  a  pioneer experiment  of  breaking  the  fixed  office  order  for  modern  people  who  are  lack  of  concentration  under  the  fast  pace  and  high  strength.  The  white  cement  columns  of  different  lengths  are  arranged  in  line,  and  the  company’s shareholding  system  is  interpreted  with  the  image  of  “the  fire  burns  high  when  everybody  adds  wood  to  it”.  The  space  is  interspersed  with  the  light  and  shadow  at  day  and  night,  forming  a  very  sculptural  vertical  scenery.

Opposed  to  the  pure  white  facade,  the  interior  space  of  BOX100  is  filled  with  a  whole  black  texture.  From  the  elevated  entrance  to  the  sunken  front  desk,  floor,  ceiling  and   walls,  all  are  in  black,  which  create  a  pure  atmosphere  that calms  peoples  heart.  

The  rectangular  desks  are  randomly  placed  in  the  space,  some  are  scattered  in  the  office,  and  some  are  piled  up  in  the  meeting  area.  They  seem  like  modular matchboxes  that  can  be  assembled  freely,  which  change  the  stereotyped  impression  of  a  rigid  office.  The  irregular  black  and  the  original  wood  colour  of  the  table  are  matched with  each  other  very  well,  and  the  steel  grids  not  only  filter  the  dazzling  sunlight,  but  also  the  impetuousness,  and  only  leave  behind  the  deep  and  endless  inspiration  and  wisdom.  

With  the  special  concept  of  matchbox  as  the  design  clue,  Yiduan  Shanghai  Interior  Design  explored  an  innovative  solution  to  a  humane  scale  in  contemporary  office  space.  BOX100  is  like  a  matchbox  that  is  waiting  for  the  most  brilliant  sparks  come  from  the  collision  of  ideas.  

fact sheet

  • project: Box100
  • location:  Nanchang,  Jiangxi,  China  
  • design firm:  Yiduan  Shanghai  Interior  Design
  • creative  director:  Xu  Xujun  
  • associate designers:  Xu  Xuwei,  Liu  Wei,  Liu  Wei,  Gong  Xuan,  Luo  Zhenhai  
  • area:  500-sq.m
  • dt of completion:  2017  
  • materials:  BOLONG  Carpet,  Vohringer  Multilayer  Solid  Wood  Panel,  Longpai  Gypsum  Plasterboard  
  • photographer:  Zhang Quan