Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri

Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri

0
Comments Off on Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri
Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri
photographs: Stefano Boeri Architetti

We thought that it was very important to have at the center of New Zuid district a new green spot that, whether in the courtyard or on roofgardens, hosts a relevant amount of trees and shrubs and gives back oxygen to the city. We are very satisfied with this first project of ours in Belgium, that shows how even a small residential building can offer to its inhabitants and to the citizens of the neighbourhood an unexpected quality of green spaces and social activities”

Stefano Boeri 

Stefano Boeri Architetti signs the first project in Belgium – Palazzo Verde is going to be the new landmark of Antwerp Nieuw Zuid district whose masterplan establishes that 60% of its surface – 12 hectares – will remain green. This new project will immediately become the greenest building in Belgium: with a semi- public garden at the ground floor and three huge terraces designed to host three roof gardens, Palazzo Verde is going to give its own contribution to fight air pollution absorbing 5.5 tons of CO2 per year.

The L-shaped building is located in a central plot of the masterplan designed by Bernardo Secchi and Paola Viganò, where it closes the side of the block that faces river Scheldt and embraces a semi-private green courtyard in its central part designed by belgian landscape architect Bas Smets that also signs the green masterplan of the whole area. From the courtyard, through a series of wide steps that also work as an amphitheater, you can access the Circularity Center where tenants and citizens can fix their bicycles and some other domestic objects finding all the tools and the space they might need. Public and private space often blend into one another in this new project that perfectly integrates architecture with urban and environmental context also incorporating huge portions of nature. The cascading structure of the building gives the possibility to host a small forest that is going to unfold itself on three terraces at the fourth, sixth and seventh floors.

Botanist Laura Gatti has selected specifically native species and has worked with the concept of forest and its undergrowth to give every terrace, the tenants can access to through staircases, a protected and inclusive space that it is obtained by placing trees and shrubs on the edges of the terraces.

Palazzo Verde is going to host in this way 86 trees, 2200 shrubs and perennials for a 428,88-sq.m of green surface.

  • Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri <br> photographs: Stefano Boeri Architetti
    Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri
    photographs: Stefano Boeri Architetti
  • Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri <br> photographs: Stefano Boeri Architetti
    Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri
    photographs: Stefano Boeri Architetti
  • Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri <br> photographs: Stefano Boeri Architetti
    Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri
    photographs: Stefano Boeri Architetti
  • Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri <br> photographs: Stefano Boeri Architetti
    Palazzo Verde, Antwerp, Belgium; Stefano Boeri
    photographs: Stefano Boeri Architetti

“The whole building has 67 apartments and it is designed according a grid of 5 x 5-m that determines the volume of the building, with the possibility of having 6 apartments at the building’s heads with a double or triple exposition and private terraces, and the façades’ design that have both balconies and loggias and explore the concept of threshold and the limit between interior and exterior”

Hana Narvaez, Project Leader at Stefano Boeri Architetti

As a matter of fact, balconies are maintained as exterior spaces, treated with white plaster and a wooden pavement; while loggias are finished with a wooden cladding so that it is possible for the tenants to annexe this space to their unity extending its living surface.

fact sheet

  • project : Palazzo Verde
  • location : Antwerp, Belgium
  • architecture firm: Stefano Boeri Architetti
  • architects: Stefano Boeri (Founding partner), Francesca Cesa Bianchi (Project director); Hana Narvaez (Project leader), Alessandra Magnetti, Daniele Barillari, con Elisa Versari e Mario Shilong Tan (Team), Sara Gangemi (Senior Landscape Architect)
  • client : Triple Living
  • consultants :
    • local architects : OM / AR Marc Van Hove, Glenn Somers, Eef Van Meer Plantation consultant: Laura Gatti, Dott. Eng.
    • installations : Sweco
    • sustainability : Dirk DeGroof, Eng.
    • acoustics : D2S International
    • structures : GroupD
    • contractor : Interbuilt
  • photographs: Stefano Boeri Architetti